NYHEDER

LÆS SENESTE NYT OM BØRNENE FRA DE SYRISKE FANGELEJRE

Photo: Repatriate the Children - Sweden

Vi har vundet Benny Andersen Prisen 2024! 

Du kan læse mere om nomineringen og vores arbejde her

Vores stifter og direktør, Natascha Rée Mikkelsen,

holdte båltale til Sankt Hans ved søerne.

Du kan læse talen på Danske Taler her

AMNESTY RAPPORT OM DEN YDERST KRITISKE SITUATION I DET NORDØSTLIGE SYRIEN

Amnesty International har i april i år udgivet en rapport om den yderst kritiske situation i det nordøstlige Syrien for de mere end 56.000 der er taget til fange. Herunder; 30.000 børn, 

14.500 kvinder og 11.500 mænd. 


Ifølge rapporten er forholdene i al-Roj og al-Hol fangelejrene præget af umenneskelige og nedværdigende forhold, drab, og udbredt brug af tortur. Rapporten beskriver blandt andet de inhumane, uhygiejniske og livstruende forhold med utilstrækkelig adgang til mad, vand og sundhedspleje som de 30.000 børn lever under.  


LÆS RAPPORTEN HER (APRIL 2024)

LANDSRETTEN FASTHOLDER: 7-ÅRIG DANSK DRENG MÅ IKKE KOMME HJEM MED SIN MOR

Landsretten mener ikke, at den danske regering har pligt til at hente Jonas hjem fra al-Roj fangelejren sammen med sin mor.


Også selvom EU-reglerne fastslår, at de har en indrejseret.


Det afgjorde retten mandag d. 29. januar 2024. 


RTC rejste sagen mod Udenrigsministeriet i 2021.


Vores forening vil nu kæmpe videre for at få Jonas hjem. Han er det eneste danske barn, der ikke har fået tilbud om at blive repatrieret med sin mor.


LÆS MERE HER (JANUAR 2024)

EU: DANMARK BØR OVERHOLDE DE INTERNATIONALE KONVENTIONER

Europa-Parlamentets borgerklageudvalg har i december 2023 sendt endnu et brev til Udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, hvor de bakker RTC - Danmark op i, at Danmark skal overholde de internationale konventioner, herunder Børnekonventionen, og sikre, at der bliver taget højde for drengens lidelser i den syriske fangelejr. 


Brevet kommer efter, at RTC i november 2023 endnu engang har været i Bruxelles for at rejse sagen om den syvårige dreng, der ikke må komme hjem med sin mor fra al-Roj fangelejren. 


LÆS MERE HER (DECEMBER 2023)

DER ER BRUG FOR EN GLOBAL HUMANITÆR KOALITION MOD TERROR

Hvis man skal bekæmpe Islamisk Stat og forebygge at flere børn bliver ofre for krig og ekstremisme, er der brug for en global humanitær koalition i det nordøstlige Syrien. 


Sammen med RTC - Sverige og RTC - USA, har RTC - Danmark skrevet en kronik i Middle East Institute om behovet for en langt større humanitær indsats i  det overvejende kurdiske selvstyreområde i Syrien. 

 


LÆS ARTIKLEN HER (SEPTEMBER 2023)

ÉN SIDSTE DRENG MÅ STADIG IKKE KOMME HJEM TIL DANMARK MED SIN MOR

Hans mor rejste til Syrien som 16-årig. Nu er syvårige “Jonas” indespærret i en fangelejr i Syrien som den sidste af de danske børn, der mangler at få tilladelse fra myndighederne til at komme hjem til Danmark med sin mor, trods alvorlig sygdom. 

I et interview i Kristeligt Dagblad fortæller Knud Foldschack og Natascha Rée Mikkelsen fra RTC - Danmark om den syvårige danske dreng, som de har mødt flere gange i al-Roj fangelejren i Syrien. 

 

LÆS ARTIKLEN HER (NOVEMBER 2023)

I juni blev to af de danske børn hentet hjem fra al-Roj fangelejren efter næsten fem års fangenskab. 


Børnene blev adskilt fra deres mor ved ankomsten til Danmark. Hun har været deres eneste omsorgsperson i de mange år, de har været indespærret i Syrien.


RTC anbefaler derfor surrogatfængsling og mest mulig kontakt til moderen  for at undgå yderligere traumatisering af børnene.


LÆS MERE HER (JUNI 2023)

TO DANSKE DRENGE OG DERES MOR ER NU EVAKUERET

EU TIL DANMARK: HENT DE DANSKE BØRN HJEM

I maj 2023 rejste RTC til Bruxelles sammen med familien til den syvårige danske dreng, der ikke har fået tilbud om at komme hjem fra al-Roj fangelejren sammen med sin mor. 

 

Her fremlagde vi sagen om evakuering af de danske børn fra de syriske fangelejre for Europa-Parlamentet.

 

Der var opbakning til sagen i parlamentets Petition-udvalg og efterfølgende har Europa-Parlamentet sendt en opfordring til den danske regering om, at Danmark bør hente alle de danske børn hjem fra de syriske fangelejre.


LÆS MERE HER (MAJ 2023)

DANSK DRENG I FANGELEJR HAR BRUG FOR AKUT HJÆLP 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den nu syvårige danske dreng, der ikke har fået tilbud om at blive hentet hjem sammen med sin mor fra den syriske fangelejr, al-Roj, evakueres i løbet af uger og senest indenfor tre måneder. 


Styrelsen skriver, at drengen blandt andet har problemer med sin vejrtrækning, hørelse og kognitive og sociale udvikling.  

"Med de informationer, der er i det notat (fra Sundhedsstyrelsen, red.), kan vi godt stole på, at den drengs helbredstilstand er i en grad, der gør, han bør hentes til Danmark og modtage behandling inden for et par uger"


- Klaus Birkelund Johansen, overlæge og næstformand i Dansk Pædiatrisk Selskab


MOR I FANGELEJR FÅR SIT DANSKE STATSBORGERSKAB TILBAGE

Det var ugyldigt at fratage det danske statsborgerskab fra en dansk-iransk kvinde, der opholder sig i al-Roj fangelejren i Syrien. Det afgjorde Højesteret i marts 2023.  


Som følge af dommen blev hun sammen med sine to børn tilbudt evakuering fra fangelejren. 


LÆS MERE OM SAGEN HER (MARTS 2023)

KRONIK: HJERTELØST AT EFTERLADE DANSK DRENG I FANGELEJR

"Hvordan fortæller man en syvårig dreng, at han som det eneste danske barn ikke får tilbuddet om at komme hjem til Danmark sammen med sin mor"


I en kronik opfordrer RTC, Amnesty, Red Barnet m.fl., regeringen til at hente det sidste danske barn hjem fra de syriske fangelejre sammen med sin mor.


LÆS KRONIKKEN HER (JULI 2023)

BØRN LEVER I FRYGT I DE SYRISKE FANGELEJRE

Sikkerhedssituationen i al-Hol fangelejren er forværret gennem de senere år. Op mod 40.000 børn bor i lejren, hvor halvdelen er under 12 år gamle. De er dagligt i fare for at blive overfaldet eller slået ihjel. I gennemsnit bliver der dræbt tre personer om ugen i fangelejren.


Red Barnet sætter i en ny rapport fokus på de tusindvis af børn, der vokser op i fangelejrene under umenneskelige forhold. 


LÆS RED BARNETS PRESSEMEDDELSE HER

LÆS RED BARNETS RAPPORT HER (APRIL 2022)

GENSTART: DET SIDSTE BARN I SYRIEN

Den i dag syvårige dreng, der som det eneste danske barn ikke må komme hjem fra al-Roj fangelejren med sin mor, er en politisk hovedpine i den danske midterregering. 


Statsminister, Mette Frederiksen, og udenrigsminister, Lars Løkke, er uenige om, hvorvidt man bør hjemtage alle de danske børn med deres mødre. 


Genstart om den politiske splittelse i regeringen. 


LYT TIL AFSNITTET HER (MAJ 2023) 

SITUATIONEN OMKRING FANGELEJRENE I SYRIEN FORVÆRRES 

Repatriate the Children - International opfordrer alle lande til at repatriere deres borgere fra de syriske fangelejre og fængsler. Situationen i og omkring lejrene er markant forværret og risikoen for, at børnene ikke overlever stiger. 


LÆS RTC - INTERNATIONALS FÆLLES PRESSEMEDDELELSE HER (NOVEMBER 2022)